Hititler Likya’da, IV.Tuthaliya Patara’da

Kaş ilçesinde “Hititler Likya’da, IV.Tuthaliya Patara’da” programı gerçekleştirildi.

 24 Ekim 2022

Kaş ilçesinde “Hititler Likya’da, IV.Tuthaliya Patara’da” programı gerçekleştirildi.

Kaş Belediyesinin de desteklediği etkinlik, Gelemiş Mahallesi sınırlarında yer alan ve tarihte Likya Birliği’nin başkentliğini yapan Patara’da düzenlendi.

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, Patara Antik Kenti Tiyatrosu’ndaki programda yaptığı konuşmada, “Kaş ilçemiz kültüre, sanata, geleneklere, sportif etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Bu anlamda çok zengin, aynı anda birçok etkinliği yapabilen ender ilçelerden bir tanesi. Hem kültürümüzü, sanatımızı hem faaliyetlerimizi yürüteceğiz, bunun yanında ilçemize yapılması gereken hizmetleri de yapmaya çalışıyoruz. Patara’nın bu tür etkinliklere ev sahipliği yapması önemli. Bu antik kent kumların altındaydı. Fahri ve Havva Işık hoca, burada çok emek verdi. Akdeniz Üniversitesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği ve bizler de bu konuda çalışıyoruz. Yıllar sonra burada yaşam başladı. Birçok etkinliğe Patara olarak ev sahipliği yapıyoruz, bununla gurur duyuyoruz.” dedi.

Patara Kazı Başkanı Prof. Dr Havva İşkan Işık da “Biz bugün Anadolu’nun çok büyük iki uygarlığını Patara’da buluşturmayı amaçlamıştık. Hitit ve Likyalıları, sanat ve kültürle buluşturmak istemiştik. Bu bağlamda Trio Patara grubunun bir klasik müzik konseri,  Antalya Olgunlaşma Enstitüsü ve Çorum Meslek Lisesi’nin hazırladığı Hitit Kıyafetleri, Likya Kıyafetleri, Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyete kadar uzanan muazzam bir defile, akabinde Hitit coğrafyasının yöresel müziğinin icra edileceği program var. Bugün Patara kumsalında Büyük Hitit Kralı IV.Tuthaliya’nın M.Ö. 13. yüzyılda ayak bastığı topraklara, Patara kumsalında kumdan bir kabartmasını yaptık ve simgesel olarak kendisini böylece anmış olduk. Patara, Likya’nın başkenti. Bugün Hititlerin başkentinden Likyalıların başkentine bir selam geldi, bir dostluk geldi, bir sevgi geldi. Bütün bunları burada birlikte yaşamış olmaktan dolayı çok mutluyuz.” diye konuştu.

Vakıf 19’un Yönetim Kurulu Başkanı Alper Bilal ise “Hitit uygarlığındaki sosyal yaşamı, sazları, kıyafetleri kullanarak, farklı uygarlıklarla bir araya getirerek, Türkiye’deki bütün uygarlıkları insanlarımıza görsel materyalleri kullanarak, tanıtmak istiyoruz. Hitit ve Likyalılar, yapmak istediğimiz projenin birinci ayağı. Bundan sonra inşallah Hitit uygarlığıyla Frigyalıları, farklı medeniyetleri bir araya getirerek, ülkemizi hem ulusal hem de uluslararası alanlarda tanıtmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından“Hititler Likya’da, IV.Tuthaliya Patara’da” programında, “Trio Patara konseri”, “Hititlerden Cumhuriyete Dönem Giysileri Defilesi” ve “Hitit Ensemble konseri” sunuldu. Program kapsamında Antalya Olgunlaşma Enstitüsünün gerçekleştirdiği defilede, Antik çağ döneminden Pamfilya giysilerinin yanı sıra Selçuklu, Osmanlı, Teke Yörükleri ve Cumhuriyet dönemine kadar olan kıyafetler sergilendi. Patara Antik Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen defilede yaklaşık 30 parçadan oluşan kıyafetler büyük beğeni topladı.

Programı, Kaş Kaymakamı Murat Öztürk ve Garnizon Komutanı Binbaşı Hüseyin Sadık da takip etti.


Okunma Sayısı: 3090

 24 Ekim 2022

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

Kaş Yarımadaton Yarışları yapıldı
22 Ekim 2022
‘Kaş Yarımadaton’ 22 Ekim’de yapılacak
20 Ekim 2022
Kaş’ta yeni doğan bebeklere ‘hoş geldin’ hediyesi
20 Ekim 2022
Kaş’ta 19 Ekim Muhtarlar Günü kutlandı
19 Ekim 2022