Kaş’ta “Köyre Yöresel Ürünler” etkinliği düzenlendi

Kaş ilçesinde “Köyre Yöresel Ürünler” etkinliği düzenlendi.

 09 Ekim 2022

Kaş ilçesinde “Köyre Yöresel Ürünler” etkinliği düzenlendi.

Eski adı “Köyre” olan Gürsu Mahallesi’nde, Kaş Belediyesi tarafından birincisi düzenlenen etkinlikle ilçede yöresel ürünlerin yaşatılması, tanıtılması ve yeni kuşaklara aktarılması hedefleniyor.

Etkinlikte konuşan Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, “Köyre tahini”ne dikkat çekerek, ilçede Türkiye ve dünya çapında bir ürünün tanıtımı ve pazarlanmasının önemini vurguladı.

İlçede konuyla ilgili üretim yapan firmalar bulunduğunu kaydeden Başkan Mutlu Ulutaş, “Bu firmalar üretilen organik ürünleri internet yoluyla pazarlıyor, dünyanın birçok yerine de sevk ediyor. Yerinden pazarlama, tanıtım çok önemli. Belediye olarak, burada öncü olmaya çalışıyoruz.” dedi.

“El emeği, göz nuru ürünlerin tanıtımı devam edecek”

Başkan Ulutaş, geçen ay ‘Doğantaş Hasat ve Bal Şenliği’ni, bugün ‘Köyre Yöresel Ürünler’ etkinliğini yaptıklarını belirterek, “Önümüzdeki günlerde Kasaba bölgesinde üretilen ‘Kapya biberi’nin tanıtımını yapacağız. Kınık Bölgesi’nde ise ‘Tarım Fuarı’ gerçekleştirdik. Sadece deniz, güneş, kum ve tarihin değil, aynı zamanda el emeği, göz nuru ürettiğiniz ürünlerin de tanıtımlarını yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Yaptıkları bazı hizmetlere de değinen Başkan Ulutaş, “Yaklaşık 28 mahallemizde eski okulları restore ederek ya da yeniden yaparak, halkımıza kazandırdık. Vatandaşlarımızın sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerinde istifade edebileceği yerler haline getirdik. Dirgenler’den Ortabağ ve Gürsu’ya gelen yolun da ihalesini Kasım’da yapacağız. İnşallah bu bölgemizi sıcak asfaltla buluşturacağız.” ifadelerini kullandı.

Milletvekili Atay Uslu da Köyre’nin, çocukluğunun ve gençliğinin geçtiği yer olduğunu hatırlatarak, “Etkinliğin yapılmasını sağlayan Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş’a teşekkür ederim. İnşallah bundan sonraki senelerde bunu büyüterek, yapmaya devam ederiz.” dedi.

“Aslolan gökkubede hoş bir sada bırakmak”

Mahalleye verdiği hizmetler için de Başkan Ulutaş’a teşekkür eden Uslu, “Köyümüzdeki parke çalışmaları, okul ve meydan düzenlemesi onun eseri. Biz de köyümüz için yapılması gereken adımları tek tek atmaya devam edeceğiz. Aslolan birlik, beraberlik, kardeşlik içinde gök kubbede hoş bir sada bırakabilmek.” diye konuştu.

Uslu, bu etkinliklerle buradaki ürünlerin pazarlanması, tanıtılması için yeni bir süreç başladığını belirterek, şunları kaydetti:

“Buradaki tahini, pekmezi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a götürdüm, hediye ettim. Böylesine değerli ürün yelpazesine sahip bir köydeyiz, inşallah bunu iyi değerlendireceğiz. Köye geriye doğru bir göç var, yeniden hareketlenme var, çünkü nar, yaz sebzesi, armut, çitlembik, tarım para ediyor, bundan sonra daha çok edecek. Bunu neden söylüyorum? Dünya artık üretemiyor. Dünyada farklı krizler var, göç krizi, savaş, enerji krizi var,  tedarikle ilgili sorunlar var, pandemi geçirdik onun krizleri var. Türkiye, sorunlarımıza rağmen yola devam ediyor. Cumhurbaşkanımız bu krizleri önlemek için gece gündüz çalışıyor.”

Yöresel ürünler ve tahin yeme yarışması yapıldı

Konuşmaların ardından etkinlik kapsamında vatandaşların katılımıyla yöresel ürünlerle ilgili yarışmalar yapıldı. Yarışmalar sonucunda “en güzel tarhana yapım”ında Meşhur Gülşen Akça , “üzüm pekmez”inde Süleyman Ural, “nerdek”te İlhan Topçu birinciliği elde etti.

“Tahin yeme” yarışmasında ise kadınlarda Hacer Kocakaya, erkeklerde Mehmet Ali Gündoğan birinci oldu. Birincilere ödül olarak, gram altın verildi. Yarış sonrası konuşan Kocakaya, tahinin lezzetli olduğunu, daha çok yemek istediğini dile getirdi.

Etkinlik çerçevesinde yöresel lezzetler üzüm pekmezi, nar ekşisi, eski usül tarhana, zeytin çıtlatma ve dövme ayran yapıldı. Kurulan stantlarda sergilenen yöresel ürünler, vatandaşların beğenisine sunuldu.

Etkinlik, sanatçı Ayşe Dinçer’in verdiği konserle tamamlandı. Programda sahne alan nam-ı diğer “Ankaralı Ayşe” birbirinden hareketli parçalarını seslendirdi. Sevilen sanatçıyı çevre ilçelerden ve mahallelerden dinlemek için gelen müzikseverler konser boyunca yalnız bırakmadı.

Etkinliğe, Kaş Kaymakamı Murat Öztürk, Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, daire amirleri, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları, belediye meclis üyeleri, Gürsu Mahallesi Muhtarı Eyüp Armutçu ve üreticiler de katıldı.


Okunma Sayısı: 3029

 09 Ekim 2022

Bu Haberler de İlginizi Çekebilir

Kaş’ta düzenlenen Serbest Dalış Dünya Şampiyonası sona erdi
08 Ekim 2022
Kaş’ta “Köyre Yöresel Ürünler” etkinliği düzenlenecek
07 Ekim 2022
Kaş’taki şampiyonalarla dalış turizmi gelişiyor
06 Ekim 2022
Kaş Mesleki Eğitim Kurslarına kayıtlar başladı
05 Ekim 2022